Smartteam

Betrokken professionals met passie

Het Smartteam bestaat uit medewerkers van Timpaan, Vastbouw en EversPartners. Op de huidige, zeer krappe woningmarkt met daarbij ook nog eens stijgende bouwkosten is het voor veel starters en alleenstaanden heel moeilijk om een woning te kopen. Met dit steeds groter wordende probleem in het achterhoofd heeft Timpaan een nieuw concept bedacht, de zogenaamde ‘Smartwoning’. Kort samengevat staat dit concept voor compact, maar kwalitatief hoogstaand wonen. Om dit concept verder uit te werken en de woningen te realiseren is Vastbouw benaderd.

“Hoe smart is dit?!”

De woningbehoefte in West- en Midden-Nederland is groot, zowel onder starters, gezinnen, kleine huishoudens, ouderen als zorgbehoevenden. Timpaan ontwikkelt eigentijdse woningen en vernieuwende woonconcepten die voldoen aan die behoefte. In kernen, dorpen en stedelijke wijken. Of het nou gaat om een Smartwoning, een transformatie of gebiedsontwikkeling op maat; Timpaan biedt creatieve oplossingen voor complexe woonvraagstukken.

Directeur van Timpaan Ingeborg de Jong: “Onze missie daarbij is om hoogwaardig wonen voor ieder mens mogelijk te maken. Elke gemeenschap heeft zijn eigen verhaal. Wij houden rekening met de identiteit en de historie van de bestaande omgeving op alle locaties waar wij ontwikkelen. Daarbij luisteren we naar de lokale bewoners en gebruikers. Wat vinden zij belangrijk? Timpaan levert innovatieve oplossingen die zorgen voor draagvlak. Op deze wijze dragen wij met onze projecten niet alleen bij aan prettig wonen, maar ook aan de vitaliteit van de leefomgeving.

Timpaan is niet zomaar een ontwikkelaar. Onze rendementen komen niet terecht bij aandeelhouders maar vloeien terug in een stichting. Het stichtingsbestuur bepaalt jaarlijks aan welke maatschappelijke relevante projecten die wordt besteed. Wij gebruiken onze winst ook om innovaties te stimuleren, zoals betaalbare woonconcepten of duurzame gebiedsontwikkeling. Zo werken we al vele jaren en daar zijn we trots op.

De Smartwoningen passen perfect bij de missie van Timpaan: het creëren van betaalbare woningen met kwaliteit. Dat we ons duurzame concept vaak op mooie locaties mogen neerzetten maakt het helemaal af. Wij zijn verheugd dat we dit samen met Vastbouw kunnen oppakken. Zo helpen we een- of tweepersoonshuishoudens, of dit nu starters, singles of senioren zijn, aan een mooie woning! Hoe smart is dit?!”

Ingeborg de Jong

Ingeborg de Jong
Directeur Timpaan

Laurens Smits

Laurens Smits
Ontwikkelaar Smartwoningen

Ontwikkelen met aandacht

Bij Timpaan staat maatschappelijke betrokkenheid hoog op de agenda. “Oprechte aandacht voor de samenleving, de eindgebruiker, onze klant, onze partners en de omgeving waarin we werken staat daarin centraal”, vertelt Laurens Smits. Hij is mede-ontwikkelaar van de nieuwe Smartwoningen en heeft aan de basis gestaan van dit unieke woningconcept. “Aandacht voor de krapte in de woningmarkt. Voor het te grote tekort aan betaalbare woningen. En voor starters, kleine huishoudens, ouderen of zorgbehoevenden. Deze zaken hebben mij geïnspireerd. Maak hoogwaardig wonen voor iedereen mogelijk. Dat was (en is) mijn opdracht bij Timpaan. Met de vraag om van de eerste schetsen van Han Assink, die ‘zijn’ Verandawoning door wilde ontwikkelen, te komen tot een haalbare, betaalbare, kleine, unieke, onderscheidende grondgebonden woning. Dat stokje heb ik opgepakt.

Maar zoiets lukt natuurlijk niet alleen. Daar heb je een goed team bij nodig. Met onder andere Vastbouw, EversPartners en de collega’s binnen Timpaan hebben we het Smartteam gevormd en zijn we aan de slag gegaan. En met succes! Met behoud van het unieke karakter van de Smartwoning kunnen we met deze betaalbare, grondgebonden woning echt iets betekenen voor de samenleving, inclusief een mooie bebouwde woon- en leefomgeving. Iets om trots op te zijn”.

Melissa Visser

Melissa Visser
(Junior) Ontwikkelaar en Verkoopmanager Smartwoningen

“In een vroeg stadium meedenken”

De medewerkers van Timpaan denken al in een heel vroeg stadium aan de eindgebruiker. Bij alle projecten wordt onderzocht of het nieuwbouwplan wel past bij de wensen van de toekomstige bewoner. Als junior ontwikkelaar en verkoopmanager is Melissa Visser nauw betrokken bij de ontwikkeling en de doelgroep van de Smartwoningen: “Zelf ben ik betrokken geraakt bij de ontwikkeling van de Smartwoning door mijn ervaring met de doelgroep starters. Wat mijn ervaring is? Ik ben 27 en heb pasgeleden mijn eerste eigen woning gekocht. In mijn directe omgeving zie ik dat enorm veel leeftijdsgenoten, de zogenoemde millennials, moeite hebben om een betaalbare woning te vinden. Bij bestaande woningen moet je vaak veel eigen geld meenemen en ook nieuwbouw is vaak al ontzettend duur. Maar starters hebben toch ook recht op een betaalbare, kwalitatief goede woning?! Ik vind van wel!

Naast de ontwikkeling van een prachtige woning, denken we ook na over bijzaken die bij deze tijd passen, zoals het digitaal toewijzen en digitaal ondertekenen van de koopovereenkomsten. Ook wat dat betreft denken we zoveel mogelijk mee met onze doelgroep.”

“We willen relevant zijn op het gebied van volkshuisvesting.”

“Het Smartwoningen-concept is een rug-aan-rugconcept. Deze eenzijdig georiënteerde woningen kunnen rug-aan-rug geplaatst worden, maar bijvoorbeeld ook tegen een geluidswal of tegen ander object. Daarbij hanteren we startersprijzen, al dan niet in combinatie met speciale kopers-kortingen in samenwerking met de Stichting Opmaat, bekend van Koopgarant en Koopstart, om de woningen zo betaalbaar mogelijk te maken.
Als stichting heeft Timpaan de doelstelling relevant te zijn op het gebied van volkshuisvesting en een bijdrage te leveren aan de doorstroming op de woningmarkt. Starters binnen de gemeentegrenzen die nog thuis of op kamers wonen krijgen vaak voorrang bij de toewijzing. We kijken daarnaast ook naar het inkomen.

Betaalbaar wonen voor iedereen!
De huishoudens in Nederland worden kleiner. In de grote steden zie je dan ook veel verdichtingsopgaves waar kleine eenheden worden ontwikkeld. Voor gebieden met een meer sub-urbaan karakter past de Smartwoning uitstekend en biedt dit woonconcept een passende invulling voor diegenen die niet in een appartement, maar wel in een kleine grondgebonden woning willen wonen. Daarnaast is de Smartwoning eenvoudig Nul op de Meter (NoM) te maken. Hierdoor komen de woningen in aanmerking voor de EPV, de Energie-Prestatie-Vergoeding. Dat maakt de woningen interessant voor de beleggersmarkt, zowel in de sociale als vrije sector huur, en…betaalbaar voor iedereen.

“Kwalitatief hoogstaand wonen”

“Vastbouw is een echt familiebedrijf, opgericht in 1983, en actief op het gebied van nieuwbouw, renovatie, restauratie, groot onderhoud, utiliteitsbouw en projectontwikkeling. Door inzet van onze eigen vakmensen en onze ontwikkeling in bouw- en organisatiemethodieken zijn we uitgegroeid tot een slagvaardige en betrokken internationale bouwpartner. Met meerdere vestigingen verspreid in Nederland, maar ook in Europa. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rijssen. Door de landelijke dekking hebben we korte lijnen en zijn we in staat onze relaties per regio optimaal te ontzorgen.
Toen we met Timpaan in contact kwamen werd snel duidelijk dat de realisatie van Smartwoningen een ambitieus plan zou worden, maar tegelijkertijd ook een zeer mooi concept met potentie voor betaalbaar wonen. Na een aantal goede gesprekken, werd het plan steeds duidelijker en zagen we het als grote uitdaging dit concept verder uit te werken en de handen in één te slaan met Timpaan.
De uitgangspunten die uiteindelijk ten grondslag lagen aan de ontwikkeling van de Smartwoning zijn: het realiseren van een compacte, duurzame, kwaliteitswoning die betaalbaar is en binnen afzienbare tijd kan worden opgeleverd. Om dit te realiseren hebben we een beroep gedaan op een aantal vaste partners. Inmiddels hebben we samen met Timpaan en onze ketenpartners het 7e project in aanbouw, waarvan in Culemborg nu al de 100ste Smartwoning! Na elk Smartproject krijgt de desbetreffende gemeente en haar wethouder ons Smart Certificaat als dank voor het mede mogelijk maken.”

Ernest Melssen
Commercieel manager West-Nederland Vastbouw

Wim Lensink

Gertjan Boeve
Projectleider bij Vastbouw

“Duurzaamheid en verantwoord bouwen”

“We hebben de mogelijkheid gekregen het concept met diverse vaste partners verder uit te kristalliseren om aan de gestelde uitgangspunten te kunnen voldoen. We vinden hierbij duurzaamheid en verantwoord bouwen erg belangrijk. Te denken valt onder andere aan prefabriceren en het gebruik van FSC- gekeurd hout.”

Compleet digitaal woningdossier

“Naast dat de woning smart is ontworpen, zijn de randzaken ook smart ingericht. Daarbij valt te denken aan online inschrijven, digitaal ondertekenen, een online woningdossier en duidelijke keuzes voor de kopers. We werken we met de online tool ‘volgjewoning.nl’. Daarin wordt een compleet online woningdossier opgebouwd, waarbij onder andere alle contracten, informatie, keuzes en nieuwsitems digitaal gedeeld worden. Maar waar de koper ook digitaal zijn handtekening zal plaatsen voor de gemaakte keuzes.”

Margreet Bergsma
Kopersbegeleider bij Vastbouw

Esmee & Stijn (kopers Ursem)

“Dit is voor ons de perfecte start.”

- Ursem

Ingeborg de Jong (directeur Timpaan)

“De Smartwoningen passen perfect bij de missie van Timpaan: het creëren van betaalbare woningen met kwaliteit.”

- Hoofddorp

Esmee & Stijn (kopers Ursem)

“Grote ramen. Veel lichtinval. Ja, zelfs tot achter in de woning blijft het licht. Dat vind ik heel mooi.”

- Ursem

Niels Hoonhorst (Adjunct-directeur Vastbouw)

“Met de Smartwoning realiseren we een compacte, duurzame, kwaliteitswoning die betaalbaar is en binnen afzienbare tijd kan worden opgeleverd.”

- Hoofddorp

Esmee & Stijn (kopers Ursem)

“Wat me opviel is dat we voor de Smartwoning heel weinig eigen geld nodig hadden.”

- Ursem