Esmee en Stijn op de bank

Blije bewoners

Esmee & Stijn, bewoners nieuwe Smartwoning in Ursem:

“Dit is voor ons de perfecte start.”

Het is eind april 2020 als we ons melden aan de Liedewij 5 te Ursem, nabij Alkmaar. Het nieuwe gras in de tuin is al mooi groen met bloeiende plantjes in de borders. Het is volop lente in het landelijk gelegen Ursem, waar Timpaan acht Smartwoningen heeft gerealiseerd. Stijn en Esmee ontvangen ons in de openstaande deur: “Kom maar binnen hoor.”

Esmee (22 jaar) en Stijn (25 jaar) kregen half december 2019 de sleutel van hun nieuwe Smartwoning in Ursem. “We hebben de woning gevonden via Funda”, meldt Esmee. “We hebben direct de makelaar een mailtje gestuurd. En daarna ging het snel.”

Esmee vindt het hier heerlijk: “Het is niet te groot, en lekker overzichtelijk. Voor met z’n tweeën is het prima. Nieuwbouw sprak mij ook erg aan.” En Stijn vult aan: “Grote ramen. Veel lichtinval. Ja, zelfs tot achter in de woning blijft het licht. Dat vind ik heel mooi.”

Ze komen beiden uit Schermerhorn. “We waren allebei nog thuiswonend, wilden gaan samenwonen en zochten een woning. Dat was wel een dingetje, vooral de prijs. Met deze woning kunnen we mooi een start maken,” aldus Esmee. Stijn werkt als hypotheekacceptant bij een bank:  “Wat me opviel is dat we voor de Smartwoning heel weinig eigen geld nodig hadden. Bij bestaande bouw heb je tien- tot vijftienduizend euro eigen geld nodig. Bij nieuwbouw zoals dit heb je dat niet.”

Maar hoe is het nu om te wonen met zoveel buren zo dichtbij? “Met de buren hebben we prima contact”, zegt Esmee. ”We kennen de meesten al en hebben ook contact via de buurt-app. Het zijn ook veelal dezelfde soort mensen; starters en enkele alleenstaanden. Je maakt makkelijk contact en vraagt ook regelmatig van hoe doe je dit en dat, dat helpt enorm. Je zou misschien verwachten dat je vanwege drie wanden met buren meer geluidsoverlast hebt, maar door de goede isolatie hoor je helemaal niks!”

De slaapkamer boven oogt riant en biedt via de grote raampartij een fantastisch uitzicht over de weilanden. Er liggen zes zonnepanelen op dak. EPC = 0 is immers de standaard bij de Smartwoning. Ze weten nog niet precies hoeveel energiekosten ze gaan betalen, waarschijnlijk bijna nul. De vloerverwarming bevalt prima en heeft weinig energie nodig.

“Als er vrienden op bezoek komen, zeggen ze allemaal dat het ontzettend meevalt qua ruimte. In vierkante meters lijkt het klein, maar qua beleving valt het echt mee. Als je binnen staat is het ruimer dan je denkt. Het is echt genieten. We hebben tot twee uur in de middag zon in onze tuin, heerlijk om buiten te ontbijten”, aldus een tevreden Stijn.

Stijn en Esmee aan tafel

Esmee & Stijn (kopers Ursem)

“Dit is voor ons de perfecte start.”

- Ursem

Ingeborg de Jong (directeur Timpaan)

“De Smartwoningen passen perfect bij de missie van Timpaan: het creëren van betaalbare woningen met kwaliteit.”

- Hoofddorp

Esmee & Stijn (kopers Ursem)

“Grote ramen. Veel lichtinval. Ja, zelfs tot achter in de woning blijft het licht. Dat vind ik heel mooi.”

- Ursem

Niels Hoonhorst (Adjunct-directeur Vastbouw)

“Met de Smartwoning realiseren we een compacte, duurzame, kwaliteitswoning die betaalbaar is en binnen afzienbare tijd kan worden opgeleverd.”

- Hoofddorp

Esmee & Stijn (kopers Ursem)

“Wat me opviel is dat we voor de Smartwoning heel weinig eigen geld nodig hadden.”

- Ursem